Akvarisztikával kapcsolatos anyagok gyűjtőhelye

Oldalak

2014. augusztus 25., hétfő

BUCEPHALANDRA - Varázslatos növények Borneó szigetéről

Ebben a cikkben szeretném bemutatni az egyik legcsodálatosabb akváriumi növényt. A cikk egy lengyel magazin számára készült, melyet később angolra fordítottak. Szeretnék köszönetet mondani Philip Rody-nak és Alan McCormick-nek a segítségért az angol fordításhoz.

Ez a leírás több éves tapasztalat munkája a Bucephalandra faj növekedési körülményeiről, melynek alapjai más weboldalakon és fórumokon fellelhető információkból áll össze. Ha bármelyik közülük rossz vagy hiányos, kérjük írjon véleményt a cikkhez, vagy lépjen kapcsolatba velemvasteqplants@gmail.com




 Bucephalandra fajok megjelenése nagyban hasonlít az Anubias és Cryptocoryne fajokéhoz. Amikor először bemutatták akkor az olajzöld levelei miatt hasonlították a Cryptocoryne-okéhoz, viszont a kúszó rizóma és a kapaszkodó gyökér hasonlatossá teszi az Anubiasokhoz is. Bucephalandra egy csodálatos, és még mindig viszonylag nehezen beszerezhető növény, rabul ejt sok akvaristát világszerte, köszönhetően fenséges megjelenésének.


KÖRNYEZET

 A Bucephalandra az Araceae családba tartozó vízinövény mely alkalmazkodott a gyors folyású áramlatokhoz (rheopyte). Annak ellenére, hogy viszonylag újdonságnak tekinthető az akvaristák körében, a tudományos világ már 1858 óta ismeri.

 A Bucephalandra név eredetét kétféle képpen írták le. Az első (megbízhatóbb) forrás szerint a név három görög szóból áll: Bous (bika vagy tehén), cephalê (fej), és Aner, Andros (férfi), utalva arra, hogy a porzós virágok hasonlítanak a bika fejéhez.
A második forrás szerint Bucephalus (görögül "bous" + "cephalê" Βουκέφαλος, Bukefalos) azaz "bika" és "fej", ez utalás Nagy Sándor Bukephalosz nevű lovára melynek egy bikafej formájú anyajegye volt vállán.

 Endemikus növény, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos elszigetelt terület(ek)en található, élőhelye a maláj szigetvilág legnagyobb szigetén, Borneón van. A mai napig folyamatosan fedeznek fel új Bucephalandra fajokat, amelyek még várnak botanikai besorolásukra.

 A növény főleg patakokban és gyors folyású folyókban illetve azok mentén él. Borneó trópusi éghajlatú azaz az átlagos éves középhőmérséklet meghaladja a 20 Celsius fokot, két évszak van egy esős és egy száraz. Az esős évszakban a folyók szintje magas, ilyenkor pár hónapra a part menti növényzet -  így a Bucephalandrák is - víz alá kerülnek, természetesen ehhez a növények alkalmazkodva a növekedésük nem áll meg, és könnyen víz alatti formát vesznek fel. A fő különbség az emers és a submers forma között, hogy a víz alatti formának finomabb a levélszerkezete és intenzívebbek a színei is.


Termesztési feltételek

Az akváriumban a növényt rögzíthetjük fára, gyökérre, bármilyen keményebb felületre, de a több éves tapasztalat azt mutatja, hogy a gyökérzet jobban fejlődik kőzeten. A gyökér képes szilárdan rögzíteni a növényt kemény felületen még akkor is, ha csúszós, annyira, hogy sokszor csak kés segítségével választható le.

Környezeti stressz hatására (más fényviszonyok, eltérő vízkémia) a növény elveszítheti leveleit, hasonlóképpen a Cryptocorine fajokhoz ("Cryptocorine" betegség). Ez a folyamat fokozatos, ritka az az eset amikor a növény az összes levelét elveszti egyszerre. Ha esetleg az összes levelét elvesztené a növény, de a rizóma és a gyökérzet ép, akkor a növény még él, és idővel új levélzetet fog növeszteni megfelelő körülmények között.
Tapasztalat, hogy a növény regenerálódását elősegíti a teljes elsötétítés és az oldott oxigén növelése a vízben, ilyenkor hozni fog új hajtásokat a növény, de a levelek színezete nem lesz olyan élénk, feltűnő.
Hasznos, ha tápanyagban gazdag aljzatba temetjük részben a gyökereket, így gyorsabb növekedésre serkenthetjük a gyengébb növényt, majd ha megerősödött akkor erősíthetjük kövekre.
Ugyan a növény kevesebb fénnyel is beéri, de nagyobb (0.5w/L-nél magasabb) megvilágítással és kiegészítő tápoldatozással valamint CO2 beoldással szebb növények nevelhetők.




Bucephalandra "Brownie Brown:

A növény emers körülmények között világoszöld levelekkel rendelkezik, de mint a képen is látható, víz alá kerülve az új hajtások már sötét színűek:



Idővel, a levelek tovább sötétednek:



A végeredmény szép sötétkék:




Az alábbi fotó Bucephalandra "Saiyan-1 Black" submers formája:



Bucephalandra nevelhető paludáriumban is, de a levelek merevebbek és színezetük gyengébb lesz. Paludáriumban fontos a folyamatos magas páratartalom, mert a levelek hamar kiszáradhatnak. A növény ilyenkor nem jut megfelelően tápanyagokhoz a környezetéből, hacsak a gyökérzete nincs tápanyagban gazdag talajban.

Bucephalandra képes elviselni a következő víz paramétereket: 5-8 pH-tartomány, és szinte bármilyen GH KH, valamint a hőmérséklet 22-28 Celsius fok között. bizonyos források szerint a növény nem tudja elviselni a  28 Celsius foknál magasabb hőmérsékletet, mert ez okozhatja a levelek olvadását, de tapasztalatok szerint még 32 C fokos vízhőmérsékletet is elviselik.

Annak érdekében, hogy jó eredményeket érjünk el ezzel a növénnyel, az élőhelyéhez hasonló körülményeket kell teremteni. A növény reophyte típusú, tehát szereti a gyors áramlatokat, ezt egy belső szűrő alkalmazásával megteremthetjük neki.

A növény növekedési üteme nagyban függ a fajtától. Egyes fajok képesek hetente két levelet is hozni, míg más fajok két hét alatt hoznak 1 új levelet, persze a növekedési ütem nagyban függ a környezeti hatásoktól (fény, tápanyag, CO2), ha kedvező  feltételeket teremtünk akkor elérhetjük a leggyorsabb növekedési ütemet.

A virágzás általában víz alatt kezdődik, nehéz megmondani, hogy milyen tényezők váltják ki. Általában az Anubias fajoknál a romló körülmények hatására indul meg a virágzás, azonban Bucephalandra fajtáknál megfigyelhető hogy inkább a bőséges tápanyag és az ideális körülmények hatására.
Néhány fotó virágzó Bucephalandrákról:







Mint a lassú növésű növényeknél, így ennél a fajnál is gyakori problémát okoz a zöld pontalga, mely korlátozza a növény fényhez való hozzáférését, így lassítva annak növekedését. Az egyik legjobb módszer a tisztításhoz a 10-20 perces citromsavas fürdő (egy teáskanálnyi citromsav 1,5 csésze víz). Ez a keverék túl gyenge ahhoz, hogy a levelekben kárt okozzon, viszont az alsóbb rendű algákat elpusztítja.
A másik módszer a folyékony szenes fürdetés (sebészeti fertőtlenítésre használt CIDEX márkanév alatt forgalmazott glutáraldehid). 500 ml vízhez adjunk 4 ml glutáraldehidet és ebben fürösszük meg az algátlanítani kívánt növényt vagy követ 5-10 percig. Ezzel a módszerrel kényesebb növényeket (mohákat, májmohákat) is megtisztíthatunk.
Zöld pontalgát 3%-os peroxid permetezéssel is eltávolíthatjuk.



ELNEVEZÉSEK

Jelenleg tudományosan a következő fajták vannak leírva (2014-es adat):
  • Bucephalandra akantha
  •  Bucephalandra aurantiitheca (Kereskedelmi nevek:‘Long Spath’)
  • Bucephalandra belindae (Kereskedelmi nevek: ‘Belinda’, ‘Fake Catherinae’)
  • Bucephalandra bogneri (Kereskedelmi nevekAmpungan,Red Under, Stripes, Serian, Sedong)
  • Bucephalandra catherineae
  • Bucephalandra chimaera (Kereskedelmi nevek:  ‘Chimera’)
  • Bucephalandra chrysokoupa (Kereskedelmi nevek: ‘Marie’, ‘Miranda’, ‘Juliet’)
  • Bucephalandra diabolica
  • Bucephalandra elliptica
  • Bucephalandra forcipula (Kereskedelmi nevek: ‘Gigante’)
  • Bucephalandra gigantea
  • Bucephalandra goliath (Kereskedelmi nevek: ‘Goliath’, ‘Goliathe’, ‘Jupiter’)
  • Bucephalandra kerangas
  • Bucephalandra kishii (Kereskedelmi nevek: ‘Achilles’, ‘Black Skeleton’, ‘Green Skeleton’)
  • Bucephalandra magnifolia
  • Bucephalandra minotaur (Kereskedelmi nevek:  ‘Gigant’)
  • Bucephalandra motleyana
  • Bucephalandra muluensis
  • Bucephalandra oblanceolata
  • Bucephalandra oncophora
  • Bucephalandra pubes
  • Bucephalandra pygmaea (Becc.)
  • Bucephalandra sordidula (Kereskedelmi nevek: ‘Titan’)
  • Bucephalandra tetana (Kereskedelmi nevek: ‘Penelope’)
  • Bucephalandra ultramafica
  • Bucephalandra vespula
  • Bucephalandra yengiae

Kereskedelmi forgalomban több mint 500 féle növénynév van használatban, ezek között sok lehet a dupla elnevezés, de ennek ellenére nagyon sok leírásra váró faj van még. A kereskedelmi nevek általában a begyűjtés helyét (például Kedagang, Kualakuayan, Tapah, Sabah, Kalimantan, Sintang) vagy a színezetet és a levelek alakját (például  Brownie Brown, Red Gaia, Super Blue) jelölik. Érdekes példa erre a Brownie Ghost elnevezés, a növény egy bizonyos területen volt felfedezhető, de később onnan eltűnt.


MEGJELENÉS

A növény érdekessége a sokszínűségében rejlik. A levelek formája többféle: lándzsa, csík, kerek, ovális, csepp alakú is lehet, ezen felül a szélük vagy egyenes vagy hullámos akár nagyon erősen is. A rizóma színe általában rózsaszín vagy piros, a levelek színe elég változó, még egy növényen is többféle szín fedezhető fel sok esetben, van hogy világoszöld, de a kékes, barnás, szürkés vagy a vörös árnyalat sem ritka.



Példák a különböző levélformákra:



















Bucephalandra általában kis méretű, sok fajtája csak 3-5 cm-es magasságot ér el, vannak 8-15 cm-esek, de találtak már 25 cm magas fajt is.


Kézben tartott példányok, méretviszonyításhoz:

















Bucephalandra jellegzetessége világos foltok a levélen. Ezek a foltok elsőre légbuborékoknak tűnhetnek, de nem azok, sőt megtalálhatóak a legtöbb Araceae családban található növényeken is (Schismatoglottis, Anubias) viszont azokon a növényeken nem annyira látható. A növény emers formáinál ezek a foltok nem annyira feltűnőek mint a víz alatti formánál.


foltos (pöttyös) levelek:







Sajnos Bucephalandra fajok eredeti élőhelyei lassan megszűnnek a kizsákmányolás és az erdőírtások miatt Borneó szigetén, sok fajt már veszélyeztetett, inkább csak az akvaristák körében lelhetők fel példányai. Bár ez szomorú hír, de megnyugtató tudni, hogy az akváriumokban tovább él ez a csodálatos növény, így mentve meg fajtáját.




Nincsenek megjegyzések: